Vezels

 

 WAT ZIJN VEZELS?

Vezels zijn een vorm van (niet verteerbare) koolhydraten die over het algemeen voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en granen. Vezels spelen als onderdeel van een gezond dieet* een belangrijke rol bij de normale werking van het spijsverteringsstelsel. Er zijn twee typen vezels, onoplosbare en oplosbare vezels, en beide hebben ze hun eigen functie in het spijsverteringsstelsel. In tegenstelling tot andere complexe koolhydraten worden vezels niet gemakkelijk afgebroken door het spijsverteringsstelsel, waardoor het overgrote deel ervan onverteerd door de dunne darm gaat en daarbij bulk levert.

KRIJG IK VOLDOENDE BINNEN?

Vezels zijn de belangrijkste voedingsfactor voor het helpen behouden van een normale maag-darm functie. Daarom wordt voor volwassenen aanbevolen dagelijks 25 g vezels te consumeren**. De meeste mensen behalen hun dagelijkse vezel behoeften echter niet. Onderzoek toont aan dat 72% van de mannen en 87% van de vrouwen de aanbevolen 25 g vezels per dagen niet haalt***. Als uw huidige vezel inname te laag is, verhoog de vezel consumptie dan geleidelijk aan en drink daarbij voldoende water.

WAT MOET IK DAN EIGENLIJK ETEN?

Een combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels uit een verscheidenheid van bronnen. Voedingsmiddelen als broccoli, wortelen, appels, haver en linzen leveren oplosbare vezels die over het algemeen afgebroken kunnen worden door de bacteriĆ«n in onze darmen. Aan de andere kant worden onoplosbare vezels veel minder afgebroken en passeren ze het darmkanaal grotendeels zonder te worden aangepast. Goede bronnen zijn onder andere volkoren granen, noten, zaden, bonen en donkere bladgroenten.

 

*Havergranen dragen bij aan een toename van fecale bulk.

**EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA).EFSA Journal 2010; 8(3):1462.

***Brits Nationaal Dieet- en Voedingsonderzoek (National Diet and Nutrition Survey ; NDNS)

 

 

Herbalife Vezel en Kruidentabletten

Vezel- en kruidentabletten / Vezels- en Kruidenformule met calcium

Haver Appelvezel drank (Multi Vezel)

Een heerlijke manier om uw dagelijkse vezelinname te verhogen en een evenwichtige spijsvertering te ondersteunen**.

  • 5 g vezels per portie
  • Calorie-arm - 15 kcal per portie.
  • 6 bronnen van vezels bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels.
  • Nuttig het gemengd met water of meng het met uw favoriete Formula 1 shake
  • 213 g, 30 porties